Metodologia en procés de creació

#1

Ens plantegem una sèrie d’eines que puguin afavorir i promoure la generació personal i íntima de records, i que al seu torn puguin ser substantivats i enregistrats en forma de text, enregistrament sonor, vídeo o fotografia. No per això, descartarem accedir a altres situacions impossibles de registrar -donem per fet que no tot podrà ser registrat, que no tot haurà de ser registrat i que inevitablement molts dels records se’ns colaran entre els dits-. Sabem que ens enfrontem a unes memòries que es manifesten de forma no unitària, sinó heterogènies, disperses, polifòniques…

Per això, hem cregut convenient poder obrir un espai discret a la xarxa, mitjançant aquest bloc, perquè pugui servir d’enllaç amb altres persones, de difusió tímida i per a tímids, que permeti evocar records de forma anònima, no presencial, des de la distància. Un bloc en el qual poder pujar records en tots els formats possibles, que puguin teixir-se entre ells i servir de petjada unitària del projecte.

Al seu torn, la història comuna o oficial, pot servir per contextualitzar en el temps la cadena de successos públics que han estat recollits pels mitjans de comunicació locals, i els quals podem trobar fàcilment en arxius i hemeroteques de Girona. La història narrada per aquests mitjans, pot promoure-a través de la difusió de certes imatges comuns en l’imaginari col.lectiu-tot tipus de narracions perifèriques, contràries i submergides.

De manera que, per començar treballarem seguint aquest quatre eixos:

  • Contacte amb espais del barri on poder trobar veïns i ex-veïns de Sant Fèlix i mantenir converses (bars, comerços, places… )
  • Un entorn digital (aquest)
  • Recerca afinada en arxius, hemeroteques i biblioteques.

#2

Per tal de continuar obrint el procés a més persones, repartim unes pissarres per diferents comerços del barri. Es dissenyen amb un format semblant a les pissarres dels bars i comerços. La seva presència escampa el projecte per tot el barri, originant converses entre botiguers i clients que disparen el record de mil escenes de la vida quotidiana, pasada i present. L’elogi al barri flueix per cada cantonada.

#3

Amb la idea d’establir un contacte més intens, vivencial i quotidià amb el veïnat present i passat, ens afegim a la iniciativa de la AViC de Sant Feliu i comencem a desenvolupar el que serà la mostra “Memòries emergents al barri de Sant Fèlix”. Aquesta mostra es presenta entre els dies 26 de Juliol i 3 d’Agost a la Carbonera (Sala d’exposicions del Museu d’Història, al bell mig del barri).

Disposem d’un espai completament buit per poder dissenyar un entorn motivador i confortable per la participació dels veïns. Ens possem mans a la obra amb l’estructura que acollirà la muntanya de fotografies que molts veïns ens han anat cedint i que formaran el gruix de la mostra. Altres dispositius, com un mapa on geolocalitzar memòries personals des d’un punt de vista sensorial o un canó de transparències on poder escriure pues de fotos o frases puntuals sobre escenes de la vida quotidiana. No faltarien les cadires -un dels elements més importants- arreu de l’espai, que potenciaren veritables forums i converses entre la gent. Tot un seguit d’elements detonants, amb la intenció de construir una casa del barri temporal, un espai tan suggerent com el mateix carrer.

#4

Com a fi de festa, es convoca una sentada a la fresca, a la porta de la “nova casa del barri”. Els veïns assiteixen carregats de cava, bunyols, olives i pastes. Amb la boca plena, considerem la possibilitat de seguir amb tot això, “que recordar el barri és maco”, diuen. Cadascú diu la seva i nosaltres recollim idees. Un diu: “mare meva si les parets parlessin…” Li diem que així serà, que parlaran, però que això vindrà més endavant… La clausura de la festa sembla més que mai la inauguració d’un altre.  Amb les cadires i els bancs al mig del carrer, la policia apareix i demana pel responsable, però allà tots ho som. No hi a res a fer, el barri és nostre. Abraços i petons a dojo.

#5

“Les parets parlen” és un procés de retorn i visualització dels continguts generats fins ara, siguin fotografies, narracions o documents que serveixin de nexe amb el barri, la seva vida quotidiana i la memòria acumulada. Aquest retorn es farà mitjançant codis QR  distribuits per diferents parts de l’espai públic i comerços.

En breu més informació…

Deixa un comentari