Memòries del JOC: Mapeig 1

Crònica de dissabte 2 de Juny de 2012:

Aprofitant l’avinentesa que ens oferia “La botiga al carrer”, i el poder de convocatòria d’aquest acte, dissabte 2 de Juny vam iniciar el que seran un seguit d’activitats orientades a parlar entorn la memòria del joc i la seva presència als carrers de Sant Fèlix, i per extensió, al Barri Vell de Girona.

 Ens vam situar al Pou Rodó per tal de desenvolupar un taller de mapeig col·lectiu. Aquest taller consisteix en una pràctica creativa i lúdica al voltant d’un mapa en blanc del barri, a dins del qual, s’ubicarien elements subjectius i significatius propis de l’experiència quotidiana dels veïns al voltant del joc i els espais públics de lleure.

 La construcció del mapa col·laboratiu, facilita la construcció col·lectiva dels relats, de les memòries i les pràctiques. Permet realitzar cartografies a partir de la socialització d’experiències i coneixements dels participants, promou el debat, la reflexió i el coneixement entre ells, i obre una porta a la inclusió de nous veïns en aquest procés de participació comunitària.

 Vam preparar tres mapes diferents que duien per títol:

A què jugues quan estàs al carrer?

A què jugaves quan estaves al carrer?

Ja no hi jugues perquè…

 A la vegada, vam preparar un seguit d’icones i etiquetes que ens semblaven significatives per arrencar la conversa, trencar el gel i començar a situar jocs i experiències sobre el mapa en blanc.

 Paral·lelament, vam considerar oportú construir un “cronograma del joc”. En aquest, les persones que s’apropaven, podien escriure quan i a qué jugaven al carrer i situar-ho sobre una línia temporal establerta per dècades. La nostra intenció amb aquesta activitat era veure si podíem detectar com havia variat la presència i la naturalesa d’aquesta pràctica al llarg del temps.

 A la plaça, l’Associació de Veïns i Comerciants de Sant Fèlix havia programat una activitat de conta-contes amb Va de Contes a les 18:00. Per tant, ens vam trobar que l’espai, estaria ple de nens i nenes a les que vam decidir incloure en el desenvolupament de les activitats a la plaça. Amb ells i elles, vam marcar els límits del joc a la pròpia plaça, és a dir, fins a on podíem jugar en aquell espai i fins a on no perquè molestàvem.

Els nens i nenes també ens van ajudar a dibuixar una “xancla” que desrpés els va servir per jugar durant bona part de la tarda.

Hi van participar vàries persones, grans i petites, tot i que moltes, no s’atrevien a marcar res al mapa perquè la seva infància l’havien viscut fora de la ciutat.

A més, va sorgir la proposta de crear un nou mapa: un on es poguèssin recollir propostes per crear nous espais de joc al barri.

L’activitat ens va permetre contactar, establir converses i compartir memòries del joc amb nous veïns i veïnes, de totes les edats, i creiem que només per això, ja va ser tot un èxit.

1 thoughts on “Memòries del JOC: Mapeig 1

  1. ja fa alguns anys, en el desé aniversari de l´AViC, es va dur a terme amb en Jep Ro.Ma. de coordinador i una altra educadora, una activitat recreativa i educativa amb els nens i nenes del barri, un taller de dibuix i guionització d´una historieta, material amb que després es va fer un filmet d´animació, sobre el tema que havien triat la mainada: els cotxes fan molt de soroll i fums, i no deixaven jugar ni estar tranquils al carrer, i aixó ho constatava un robot extraterrestre!!! Eren temps en que encara no s´havia acabat d´urbanitzar la plaça del Pou Rodó ni s´havien deifini encara zones peatonals al barri; després d´uns anys, i amb la plaça ja acabada, l´espai resultant tranquil i acollidor per a jocs de carrer, era el que ells havien demanat! tot i que ja es contemplava en el projecte, no ben bé l´inicial, la plaça tancada al tràfec de vehicles de motor.

Deixa un comentari